Cum se instalează și se activează temele pe Ubuntu și Linux Mint

Cum se instalează și se activează temele pe Ubuntu și Linux Mint

Sistemele de operare bazate pe linux sunt versatile și foarte ușor de personalizat, chiar dacă la prima vedere nu pare a fi așa. Instalarea și folosirea unei teme sau al unui pachet de pictograme este foarte simplă, mult mai simplă decât pe Windows, chiar dacă este nevoie să folosim un terminal și să scriem câteva linii de cod.

Instalarea și activarea unei teme

Instalarea unei teme se face fie manual prin copierea fișierelor temei în directorul dedicat acestora fie prin folosirea unui terminal și al comenzii apt-get.

Apt-Get reprezintă prescurtarea de la Advanced Packaging Tool și este o linie de comandă destul de puternică ce permite utilizatorilor să instaleze noi pachete software, să le actualizeze pe cele existente, să actualizeze pachetele software sau listele cu pachete și chiar să facă actualizări sistemului de operare. Puteți citi mai multe informații despre Apt-get pe pagina de ajutor dedicată disponibilă pe ubuntu.com.

Activarea unei teme se poate face prin folosirea unor programe alternative:

  • Unity Tweak Tool (în cazul Ubuntu, versiunea cu desktop-ul Unity)
  • Gnome Tweak Tool (în cazul Linux Mint cu desktop-ul Cinnamon, Mate sau versiunile Cinnamon, Mate și Gnome al Ubuntu).

Pe Mint se pot folosi și setările disponibile pe sistem pentru a selecta o temă instalată.

Directorul în care se găsesc temele disponibile pe sistem este:

  • /usr/share/themes (copierea în acest director necesită drepturi de administrator)
  • /home/.themes/.

Fiecare director afișat reprezintă o temă care poate fi folosită pe sistem. Mai este nevoie să menționez că toate numele de directoare sau de fișiere de pe sistemele linux sunt case-sensitive iar asta înseamnă că directorul marian nu este același cu directorul Marian ci sunt două directoare diferite.

Instalare Unity Tweak Tool sau Gnome Tweak Tool

Pentru a instala Unity Tweak Tool avem nevoie de un terminal și de comanda apt-get. Putem folosi combinația de taste „Ctrl+Alt+T” pentru a deschide o fereastră de terminal sau puteți căuta scurtătura către terminal folosind meniul de start din Linux Mint sau Dash în Ubuntu. După deschiderea ferestrei vom avea afișat în aceasta o linie de text care cuprinde nume_utilizator@nume_statie:~$ urmată de un cursor care ne permite introducerea de date.

Pentru instalarea Unity Tweak Tool este nevoie să tastați în terminal, pe rând, comenzile:

sudo apt-get update
sudo apt-get install unity-tweak-tool

Pentru instalarea Gnome Tweak Tool este nevoie să tastați în terminal, pe rând, comenzile:

sudo apt-get update
sudo apt-get install gnome-tweak-tool

După comanda sudo apt-get update o să fie necesar să introduceți parola de administrator (root). Tastați parola, chiar dacă nu este vizibil ce tastați, și apăsați tasta Enter pentru confirmarea parolei. Dacă parola este corectă puteți continua cu instalarea. După instalare o să găsiți programul respectiv în lista de programe disponibile pe sistem.

Instalarea unei teme

Cum am spus și mai sus, o temă poate fi instalată pe sistem fie manual prin copierea acesteia în directorul /usr/share/themes sau /home/.themes/ sau prin folosirea comenzii apt-get într-un terminal. Înainte de a începe procesul de instalare a unei teme este posibil să fie necesar să adăugăm depozitul de pachete în sistemul de operare iar pentru asta avem nevoie de comanda add-apt-repository.

PPA sau Personal Package Archive este un „depozit” (repository) de softuri, pachete, librării sau dependințe la care sistemul de operare Ubuntu GNU/Linux se autentifică și descarcă pachetele necesare softului pe care dorim să îl instalăm.

Instalarea temei Radiance presupune folosirea următoarelor 3 linii de cod într-un terminal:

sudo add-apt-repository ppa:ravefinity-project/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install ambiance-flat-colors radiance-flat-colors

Descriere:

  • prima linia reprezintă comanda de adăugare a depozitului de pachete ce cuprinde și tema noastră.
  • a 2-a linie actualizează baza de date apt-get
  • a 3-a linie este comanda care instalează tema

Instalarea manuală presupune copierea directorului temei în directorul cu teme al sistemului localizat la /usr/share/themes sau /home/.themes/. După ce descărcați o temă de pe internet este nevoie să o dezarhivați iar directorul respectiv se va copia în /usr/share/themes sau /home/.themes/. După copiere tema va putea fi folosită.

Activarea unei teme

Pentru a activa o temă pe Ubuntu trebuie să deschidem programul Unity Tweak Tool iar pe Linux Mint avem nevoie de Gnome Tweak Tool sau de opțiunile de setări ale sistemului.

În Unity Tweak Tool vom merge la secțiunea Appearance iar apoi la Theme. Aici ni se va afișa o listă cu toate temele disponibile pe sistem și pe care le putem folosi. În partea de sus avem trei tab-uri care afișează toate setările disponibile din secțiunea Appearance: Theme, Icons, Cursor și Fonts. Pentru a activa o nouă temă este nevoie să o selectăm din această listă iar aceasta va fi aplicată automat pe sistem, schimbările se fac în timp real.

Mai jos este disponibilă o galerie foto care vă poate ajuta iar după sunt câteva link-uri care vă pot oferi informații suplimentare.

Mai multe informații:

Lasă un comentariu