3, 2, 1, joi se lansează Ubuntu 16.04

Ubuntu 16.04

Poate am înebunit dar sunt foarte nerăbdător șinu știu de ce fiindcă nu folosesc Ubuntu zi de zi. Ubuntu 16.04 se lansează joiși de abia aștept să îi fac un test drive 🙂

Am folosit o bună perioadă Mint pe care l-am ales în loc de Windows 7. Mi-a plăcut, a fost foarte frumos și am mai învățat destul de multe. Am continuat cu Windows 10 după ce mi-am luat un laptop nou și am ales așa din mai multe motive dar poate o să vorbesc despre asta într-un articol viitor.

Pot spune doar că Linux Mint 17.3 cu desktop-ul Cinnamom rulează perfect pe noul meu laptop, mult mai bine decât Win 10 cu un mare minus atunci când discutăm de durata de viață a bateriei.

Toate articolele din online spun că Ubuntu 16.04 va fi cea mai frumoasă versiune a sistemului de operare după destul de mulți ani iar mai jos o să vă spund și de ce, după cum am priceput și eu fiindcă nu sunt un utilizator avansat al linuxului.

Numele de cod al acestei versiuni este Xenial Xerus și va fi disponibil pentru download joi, pe 21 Aprilie conform calendarului de lansare publicat pe wiki-ul ubuntu.com.  Chiar dacă este o versiune LTS, Canonical a lucrat mult și a adus și noutăți noi – în aceste versiuni se pune un mare accent pe stabilitate și nu pe noutăți. Odată cu 16.04, tradiția se termină așa că noi, entuziaștii, vom primi o frumoasă actualizare.

O mică listă cu noutățile:

  • posibilitatea de a muta lansatorul Unity;
  • folosirea GNOME Software și renunțarea la Ubuntu Software Center;
  • pachetul de instalare nu va mai include Brasero și Empathy iar echipa de dezvoltare va încerca să adauge GNOME Calendar în timp util;
  • un nou splash screen pentru ecranul de boot;
  • Unity 7 nu va mai căuta pe web ci doar pe discul local.

Adăugarea GNOME Software ar trebui să permită actualizările de firmware direct din sistem (de exemplu vă puteți actualiza BIOS-ul direct de pe desktop).

O să revin cu un nou articol la scurt timp, sper că scurt, de la lansare și după ce am făcut o mică testare. Puteți citi mai multe pe Softpedia în articolul sursă pe care l-am lăsat puțin mai jos.

Sursă: Softpedia News

 

One Reply to “3, 2, 1, joi se lansează Ubuntu 16.04”

  1. […] puteți observa, cel mai recent articol publicat de mine de blog a fost unul în care îmi arătam nerăbdarea despre lansarea versiunii 16.04 a sistemului de operare Ubuntu. Între timp am văzut lansate și alte noi distribuții linux: Linux Mint 18 Sarah care este o […]

Lasă un comentariu