Află cum să te protejezi de colectarea datelor de pe Windows 10

Date telemetrice Windows 10

CNIL (Consiliul Național pentru Protecția Datelor) din Franța a spus că Windows 10 încalcă multe reguli referitoare la protecția datelor personale. Cea mai nouă versiune a sistemului de operare de la Microsoft colectează prea multe date despre utilizatori pe care le trimite către serverele companiei prin intermediul unor legături nesigure.

Aceste probleme au fost ridicate de mulți utilizatori și experți în domeniu încă din fazele incipiente ale noului sistem de operare lansat în urmă cu aproximativ 1 an de zile.

Conform informațiilor puse la dispoziție de către Microsoft, versiunile Home și Pro ale Windows 10 colectează cele mai multe informații iar versiunile Enterprise, Education și IoT colectează mai puține date.

Microsoft susține că aceste date ajută la o mai rapidă rezolvare ale unor bug-uri apărute oferind astfel actualizări mai rapide.

Pe lângă datele care pot ajuta la protecția utilizatorilor, se pare că Microsoft colectează și altele referitoare la campaniile publicitare culegând astfel diferite module cookie fără ca utilizatorul să își dea un acord prealabil.

Protecția datelor personale este o problemă importantă în piața IT chiar dacă majoritatea utilizatorilor de rând nu pun atât de mult accent pe asta. Din fericire, putem găsi mai multe aplicații utile care ne ajută la securizarea sistemului de operare. Este întotdeuna recomandată utilizarea unei soluții Antivirus dar și utilizarea unui Firewall adecvat care ne poate proteja mai mult decât credem că avem nevoie.

Printre programele utilitare care ne ajută să ne protejăm de scurgerile de informații de pe Windows 10 se numără și Spybot Anti-Beacon care a fost creat cu scopul de a ajuta utilizatorii noii versiuni a sistemului de operare care doresc un plus de protecție pe lângă antivirus și firewall. Spybot Anti-Beacon ajută la protejarea datelor pe care Microsoft încearcă să le obțină de la utilizatorii Windows 10 (chiar și Windows 7 sau Windows8/8.1).

Acest mic utilitar blochează și stopează diferite căi de urmărire (telemetrie) prezente în baza sistemului de operare. Prin utilizarea programului puteți bloca trimiterea informațiilor pe care Microsoft încearcă să le obțină de la voi: datele legate de publicitate, datele referitoare la utilizare sistemului, datele despre aplicații sau datele despre problemele și erorile apărute pe parcursul utilizării Windows 10. Utilizatorul are și un buton „Undo” care permite anularea modificărilor făcute, asta în cazul în care apar diferite probleme.

Utilizarea unor terțe aplicații nu este necesară pentru a dezactiva anumite date telemetrice prezente în sistemul de operare. Unul din articolele din sursă vă poate ajuta, pas cu pas, să deactivați trimiterea de date către Microsoft.

Pentru a afla mai multe informații despre problemele de securitate lansate de CNIL sau dacă aveți în gând să descărcați Spybot Anti-Beacon folosiți cele două legături prezentate ca surse la sfârșitul acestui articol.

Surse:

Lasă un comentariu